Menü Bezárás
Messi, Argentina

Ki lesz a FIFA Év Játékosa?

Nyilvánosságra hozta az év tíz legjobb játékosát megnevező listáját a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, ismertebb nevén a FIFA.

A FIFA Év Játékosa díj 2019. szeptember 23-án kerül kiosztásra a Milánóban rendezett FIFA The Best gála keretein belül. Ez lesz a díj negyedik kiadása, 2016-ban és 2017-ben is Cristiano Ronaldo kapta meg a neki járó egyéni elismerést, a legutóbbi kitüntetést pedig Luka Modric kapta meg a világbajnoki ezüstérmére és BL győzelmére. Idén a tíz jelölt:

  1. Cristiano Ronaldo (Juventus & Portugal)
  2. Lionel Messi (Barcelona)
  3. Eden Hazard (Chelsea)
  4. Kylian Mbappé (PSG)
  5. Virgil Van Dijk (Liverpool & Hollandia)
  6. Mohamed Salah (Liverpool)
  7. Sadio Mané (Liverpool & Szenegál)
  8. Harry Kane (Tottenham)
  9. Frenkie De Jong (Ajax & Hollandia)
  10. Matthijs De Ligt (Ajax & Hollandia)

2019 év játékosa holland lett volna?

Az Ajax két tehetségétől volt hangos a világsajtó, amíg be nem jelentették új klubjaikat. De Jong a Barcelona, De Ligt pedig a Juventus csapatát erősíti ma már. Kulcsfigurák voltak az Ajax BL menetelésében, elődöntőig repítették csapatukat, kiejtve a Real Madridot és a Juventust is. A BL győztes és Premier League második Virgil Van Dijkkal kiegészülve az első Nemzetek Ligája döntőjében is részt vehettek, ám azt elvesztették. E mellé Van Dijk a Bajnokok Ligáját is megnyerte, aki szintén felkerült a FIFA tíz legjobb játékosa közé.

Az év játékosa egy Premier League támadó?

Van Dijkhoz hasonlóan Mohamed Salah, és az Afrikai Nemzetek Kupájában döntőig jutó, ám azt elvesztő Sadio Mané is BL győztesnek, illetve Premier League másodiknak mondhatják magukat. Hozzájuk csatlakozik a tavalyi Világbajnokság gólkirálya, Harry Kane, aki gyakorlatilag kivonta magát a Spurs idei BL meneteléséből, de a döntő vesztesének járó ezüstérmet így is átvehette. A három Premier League támadó mindegyike bekerült a tíz legjobb játékos közé, ám a legerősebb bajnokság legerősebb csapata, azaz a bajnok Manchester City egyetlen helyet sem érdemelt a FIFA szerint.

Manchester City Premier League Győztes
A bajnoki cím is kevés volt

Pérez elnök szerelmei is a listán vannak

A szerelem persze erős szó, de tény hogy Florentino Pérez lenne a legboldogabb ember a földön, ha Kylian Mbappé Habfehérbe öltözne. A francia tehetség majdnem aranycipős lett, csak aztán eltiltották az utolsó három fordulóról, így pedig végül elmaradt Lionel Messi számaitól. Pedig reális esélye volt az argentin legendával szemben. Mellette Eden Hazard már hivatalosan is a Real Madrid játékosa, ám nyilván a londoniaknál elért eredményei alapján kerülhetett fel: megnyerték az Európa Ligát, sőt, még a Vidit is legyőzték Budapesten!

Kylian Mbappé PSG Ligue1
Mbappé majdnem megfogta Messit, aztán mégsem.

A szokásos kérdés: Messi vagy Ronaldo?

A lista két legnagyobb neve egyértelműen a két korszakalkotó űrlény, Cristiano Ronaldo és Lionel Messi. Mindegyiküknek volt már az ideinél jobb éve, ettől függetlenül egyikük győzelme sem lenne különösebben meglepő. Ronaldonak nem jött össze a BL cím, ahogy a Serie A gólkirályi címe sem, viszont őt választották meg a liga legjobb játékosának, illetve megnyerte hazájával a Nemzetek Ligáját. Messi, mint minden évben, idén is spanyol bajnok lett, és szintén mint minden évben, idén is játszhatott Copa Américát, de idén sem tudta megnyerni. Elvesztette a spanyol kupa döntőjét is, és a Bajnokok Ligájában is csúfos vereséget szenvedett csapatával a végső győztes ellenében.

Ki nyeri a díjat?

A FIFA Év Játékosa győztesét részben a szurkolók választják meg. A 2018. július 16 – 2019. július 19 közötti időszakot kell figyelembe venni. Ezt mérlegelve kell eldönteni: ki volt az év legjobb játékosa, és aszerint szavazni. A három kedvenc játékosodat kell kiválasztani sorrendben: az első 5 pontot kap, a második hármat, a harmadik egyet. A szurkolók mellett újságírók, szövetségi kapitányok és nemzeti válogatottak csapatkapitányainak szavazataival kombinálják. Ezt követően kapunk egy Top Hármas listát, melynek győztesét szeptember 23-án mutatják be.

A szurkolói szavazáson itt tudsz részt venni.

Tetszett? Dobj ide egy lájkot:

Nézz be hozzánk minden nap a legfrissebb foci hírekért!

Hasonló cikkeink:

Szerzői jogok | Impresszum
Kezdőtizenegy.com