Menü Bezárás
Az Athletic Bilbao szurkolói vehemensen ünnepelnek, hiszen a Copa del Rey 2020 döntőjébe jutott a csapatuk

Királyi fricska: Baszk döntő a Copa del Rey-ben

A Real Sociedad a Becerril, a Ceuta, az Espanyol, az Osasuna, a Real Madrid és a Mirandés legyőzését követően, míg a Bilbao az Intercity, a Sestao, az Elche, a Tenerife, a Barcelona és a Granada testén keresztül jutott a Copa del Rey idei döntőjébe.

Nem kis meglepetést okozott, mikor pár hete a Real Sociedad a Királyi Gárda szentélyében, a Santiago Bernabéu stadionban aratott 4-3 arányú győzelmet. Alexander Isak nagy napja volt ez, kétszer is bevette Areola kapuját. A 20 éves svéd csatár kulcsszerepet vállalt a hazai csapat kiejtésében.

A spanyol futball rajongói szinte fel sem ocsúdtak, mire újabb sokkhatás érte őket. A Real Madrid kiesésével borítékolhatóvá vált a Barcelona újabb Király-kupa győzelme, ám az esélyek hamar átalakultak. Rögtön a Real Madrid – Real Sociedad mérkőzés után kezdődött ugyanis az Athletic Bilbao – Barcelona találkozó. Ezt Sergio Busquets 93. percben szerzett öngólja döntötte el a baszkok javára.

2020 Copa del Rey döntő

Az elődöntőben mindkét csapat lényegesen könnyebb ellenfelet kapott, mint a negyeddöntőben. A Real Madrid legyőzése után a másodosztály középmezőnyében szenvedő Mirandést kellett kiejtenie a San Sebastian-i csapatnak, míg a bilbaoiakra Andalúzia utolsó mentsvára, a Granada várt.

Míg a kék-fehérek oda-vissza 1-1 góllal győzni tudtak (2-1; 0-1) és 3-1-es összesítéssel jutottak a döntőbe, az Athletic dolga egy fokkal nehezebb volt. Ők az odavágón hazai pályán 1-0-ra győztek, míg Granadában 2-1-re kikaptak. 2-2-re verték a Granadát, ha úgy tetszik. Az idegenben lőtt gól továbbra is kincset ér, még ha Wenger mester nem is szereti ezt.

A Real Sociedad szurkolói nem a Copa del Rey döntőbe jutás miatt örvendeznek ezen a képen
Így ünnepel egy tős-gyökeres donostiai. Forrás: DONOSTIA KULTURA / CC BY-SA / Wikipedia

A Copa del Rey döntőt április 18-án rendezik. Az összecsapásnak a sevillai olimpiai stadion, azaz az Estadio de La Cartuja fog otthont adni. Itt rendezték az UEFA Kupa döntőt 2003-ban, azóta inkább csak koncertek voltak Sevilla Olimpiai Stadionjában.

Már megint baszk döntő…

A történelem szép dolog, és folyton ismétli önmagát. Még akkor is, mikor már azt hittük, hogy soha nem fog megtörténni valami. Ilyen például egy baszk döntő a Copa del Rey-ben. Eddig mindössze három alkalommal volt erre példa. 1910-ben Bilbao – Vasconia, 1913-ban Racing de Irun – Bilbao, 1927-ben pedig Real Unión – Arenas derbik voltak a döntőkben. Azóta nem fordult elő, hogy két baszk csapat játszott volna a trófeáért.

Külön-külön persze jutottak már idáig. Történelme harmadik sikerére készül a Real Madrid csodagyerekével, Martin Ödegaarddal felvértezett Real Sociedad. 1987-ben megnyerték, egy évvel később elvesztették a döntőt. Azóta először játszhatnak a Király-kupa utolsó mérkőzésén. Eddigi hét döntőjükből ötször vesztesként távoztak, ezen az arányon igyekeznek javítani majd április közepén.

A Copa del Rey döntőjében 2020-ban is ott lesz az Athletic Bilbao, ellenfelük a szintén baszk Real Sociedad
Már megint a Bilbao…

Ellenfelük a torna történelmének második legsikeresebb klubja. Az Athletic Bilbao együttese harmincnyolcadszor jutott döntőbe idén. Eddig 14 alkalommal szereztek ezüstérmet. Négy legutóbbi döntőjük mindegyikét elveszítették. 2009-ben, 2012-ben és 2015-ben is a Barca fosztotta meg őket a kupától. Idén visszavágtak, de hogy ez a végső sikerhez is elég lesz-e, az csak áprilisban derül ki.

Forrás: Marca

Tetszett? Dobj ide egy lájkot:

Nézz be hozzánk minden nap a legfrissebb foci hírekért!

Hasonló cikkeink:

Szerzői jogok | Impresszum
Kezdőtizenegy.com