Menü Bezárás
MTK FTC 2019 02 09 Uj Hidegkuti Nandor Stadion

Az Örökrangadó méltatlan öröksége

Szombat este Örökrangadót rendeztek az Új Hidegkuti Nándor stadionban. A Fradi nagyon sok szinten alázta meg az ősi rivális MTK-t.

2005-ben voltam először futballmérkőzésen élőben. Óriási volt: Magyarországra látogatott a Real Madrid, persze, hogy mennem kellett. A mérkőzésből nem sok pillanat maradt meg, de az akkori kettős érzéseimre máig emlékszem. A Real Madridos Zidane-mezemben mentem a meccsre. Azért, hogy megnézzem a csapatot, amely akkorra már életem szerelmévé vált, és a játékost, aki életem szerelmévé tette ezt a játékot. Akkor még ő volt az egyetlen Ronaldo.

A vegyes érzéseket részben a fentebb említett Zidane-mezem okozta, részben pedig a hátamra tekert magyar zászló. Akkor én most kinek drukkolok? Igazából a 12 éves önmagamban fel sem merült ez a kérdés. A magyar csapatnak szorítottam, de azért tudtam, hogy a Real Madrid fog győzni. A Real Madrid mindig győz.

A hazai pálya előny…

Ez a mérkőzés azért volt érdekes, mert habár a nemzeti csapat – illetve a ligaválogatott – játszott, az emberek nem a magyarok miatt mentek ki a Puskás Ferenc Stadionba. Ez egyértelmű: a több tízezres tömeg a Real Madrid miatt mozdult meg, és a Real Madridot akarta megnézni 2005 augusztuságban. Pont úgy, ahogy 2018 decemberében a Chelsea miatt telt meg a Groupama Aréna, nem pedig a Vidi erőn felüli teljesítményének köszönhetően. Sajnos vagy nem sajnos, ez az igazság.

Ahhoz azonban kétség sem fért, hogy a magyarok a magyaroknak szurkoltak. Úgy is mondhatnám, a hazaiak a hazaiaknak szurkoltak. Nem volt igazi tétje a mérkőzésnek, nem kapott senki pontot, nem esett ki senki, még csak érmet sem osztottak. A közönség megtapsolta a Real Madrid góljait és megünnepelte az egyszem magyar gólt. És ez így is volt rendjén.

Azóta nem voltam hasonló helyzetben. 2005 óta járok stadionba mérkőzést nézni. Egyszer sem kerültem még olyan helyzetbe, ahol észszerű lett volna megkérdőjelezni, melyik csapat is van most hazai pályán. Ez mindig egyértelmű. Még akkor is, ha a hazai szurkolók elsősorban a vendégcsapat miatt mennek ki saját csapatukért szorítani.

Szürreális rémálom az Új Hidegkutiban

Egészen március 9-ig hittem ezt. Ekkor érkeztem meg az Új Hidegkuti Nándor Stadion bejáratához. Gyanúsan sok ember viselt zöld sálat a bejárat előtt. Ezzel még nem is volt baj. A jegyem a hazai szektorba szólt – leültem szépen a helyemre. Körülöttem mindenki zöldben, ahogy a fenti képen látható. A hazai szektor vendég színekben díszelgett.

A mérkőzés a szokásos NB1-es színvonalat hozta. A kék-fehérek már az első félidőben eldöntötték a párharcot: a zöldek javára. A Fradi az első félidőben három gólos előnyre tett szert. A harmadik gólnál óriási örömünnep volt az Új Hidegkuti Nándor stadionban. Az MTK pályáján. Amikor az MTK vesztésre állt – 3-0-ra.

A második félidőben betaláltak a hazaiak (?) is. Az volt az igazán sokkoló élmény. A stadion néma csendbe borult. A reflektorok kialudtak, tudatosan, hiszen hamarosan villózó fények jelezték GÓL felirattal, hogy itt bizony gólt szerzett a hazai csapat. A közönség pedig bús csöndben fogadta, már aki épp nem hangosan fújolt. A stadion munkásai nagyszerűen felkészültek csapatuk góljainak megünneplésére. A dolog szépséghibája, hogy nem volt kivel ünnepelniük.

MTK FTC 1-3 Uj Hidegkuti Nandor Stadion
Most akkor melyik is a hazai csapat?

MTK, az örök vendég

Hogy az MTK-nak valaha voltak-e szurkolói, azt nem tudhatom. Hogy ma nincsenek, az egyértelmű. Hogy mi vezetett odáig, hogy egy Ferencváros elleni hazai Örökrangadóra nem tud összekaparni az egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező magyar klub néhányezer szurkolót, azt sem tudhatom. Hogy ez így nincs rendjén, az kétségtelen. Hogy van-e létjogosultsága egy olyan csapatnak, amely nem tud maga mellé szurkolókat állítani, azt majd az idő eldönti.

A hazai közönség előtt játszó csapat tehát nagyon simán verte az MTK együttesét annak tulajdon pályáján, az Új Hidegkuti Nándor Stadionban. Nehéz lehet örök-vendégként játszani.

MTK – FTC 1-3

Tetszett? Dobj ide egy lájkot:

Nézz be hozzánk minden nap a legfrissebb foci hírekért!

Hasonló cikkeink:

Szerzői jogok | Impresszum
Kezdőtizenegy.com