Menü Bezárás
Szexizmus a futballban - Megan Rapinoe és társai véleménye szerint legalábbis

Szexizmus a futballban, vagy igazság a közgazdaságban?

Nem fognak a férfiakkal egyenlő bért kapni az Amerikai labdarúgó válogatott női képviselői. Akkor ez lenne a szexizmus a futballban?

A női válogatott játékosai panaszkodtak arra, hogy szerintük ugyanolyan bért érdemelnek, mint férfi társaik. A fő érvük viszonylag egyszerű volt: ugyanazt a munkát végezzük, mégis jóval kevesebb pénzt kapunk érte. Kérelmüket bíróságig vitték. Egy kaliforniai bíró utasította azt el. Az Equal Pay Act of 1963-ra hivatkozva 66 millió dolláros kártérítést követeltek egyébként, intézményesített nemek közti diszkriminációra hivatkozva.

Szexizmus a futballban?

Volt ilyen része is, még a bíróság szerint is. Erre azért mindenképp érdemes felhívni a figyelmet. A fő követelésüket ugyan elutasította a bíró, azonban volt, amiben igazat adott a női labdarúgóknak. A döntés értelmében például a nők kevesebb támogatásban részesültek egészségügyi juttatásokban, utazási támogatásokban és az edzési lehetőségeik is limitáltabbak voltak férfi társaiknál. E téren változás várható a döntésnek köszönhetően.

A játékosok szóvivője, Molly Levinson már kijelentette, hogy tervezik az ítélet elleni fellebbezést. Az újabb bírósági meghallgatás időpontja június 16.

Hogyha pedig más témákban is kíváncsi vagy futballal kapcsolatos véleményekre, katt ide.

Forrás: SkySports

Tetszett? Dobj ide egy lájkot:

Nézz be hozzánk minden nap a legfrissebb foci hírekért!

Hasonló cikkeink:

Szerzői jogok | Impresszum
Kezdőtizenegy.com