Menü Bezárás

A portugál, akit bújtatni kellett a rivális elől

Ha a futballtörténelem legnagyobb játékosairól esik szó, akkor mindenki Pelé-t és Maradona-t emlegeti. Egy valaki neve azonban ritkán kerül elő, a portugál Eusébioé A mozambiki születésű támadó mindent megnyert a Benfica-ban eltöltött 14 éve alatt, 11 bajnoki címet, Bajnokok-Ligáját, 5 ligakupát és a sokszoros gólkirályi cím mellé 1965-ben még egy Aranylabdát is.

Mozambik portugál gyarmat volt egészen 1975-ig, így történhetett, hogy a Sporting együttesének egyik nevelő klubja Mozambikban volt. Eusébio itt töltött el két évet, mígnem megkereste őt a Benfica csapata azzal, hogy igazoljon hozzájuk. Decemberben már a portugál fővárosban találta magát a játékos, reménykedve, hogy őt nem találják meg. Ugyanis a Sporting mindent elkövetett, hogy Eusébio ne igazolhasson a riválisukhoz. Azzal érveltek, hogy az ő nevelőklubjukban játszott, ezért őket illeti meg a játékjoga. Természetesen ez nem így működik, ám a Benfica együttesének annak ellenére is volt oka aggodalomra, hogy ők kötötték meg a szerződést a játékossal. Eusébio a “Ruth Malosso” álnevet kapta arra az időre, míg el nem ült a botrány. Titokban repült Portugáliába, ahol a megérkezése után egyből egy hotelbe vitték elrejtőzni, ugyanis féltek, hogy a Sporting elrabolja. 12 napot töltött egy hotelszobában, ami úgy megviselte, hogy vissza akart menni Mozambikba, hátrahagyva az európai karrier lehetőségét, de édesanyjának sikerült maradásra bírnia.

Jose Augusto Torres mellett Eusébio a másik játékos, akinek a Benfica színeiben sikerült több gólt lőnie, mint ahány meccsen játszott.

Tetszett? Dobj ide egy lájkot:

Nézz be hozzánk minden nap a legfrissebb foci hírekért!

Hasonló cikkeink:

Szerzői jogok | Impresszum
Kezdőtizenegy.com