Menü Bezárás
Kepa Arrizabalaga 2012

Kepa 1-0 Chelsea

Kepa Arrizabalaga szemenköpte az edzőjét, a csapattársait, a Chelsea szurkolóit, meg úgy összességében magát a labdarúgást.

Az edző egyik eszköze a csapata teljesítményének fokozására a csere. Az edző (vagy menedzser) azért cserél, mert a csapatán igyekszik javítani. Övé a felelősség, így övé a döntéshozatal joga is – gondolta Maurizio Sarri, a Chelsea névleges vezetőedzője.

Gondolta, hogy a tizenegyes párbaj előtt lecseréli fiatal kapusát, a helyére pedig behozza ezerszer tapasztaltabb vetélytársát, Willy Caballerót. Tette volna mindezt a győzelem érdekében, hiszen a vezetőedző úgy ítélte meg, hogy csapata szempontjából ez a lehető legjobb lépés a büntetőpárbaj előtt.

Máshogy gondolta azonban Kepa Arrizabalaga, a 24 éves spanyol senki. A Chelsea – Man City ligakupa döntőjének legvégén a negyedik játékvezető felmutatta a táblát, minden készen állt a cserére, a játékos azonban megtagadta a játéktér elhagyását.

Csapat > vezetőedző > játékos

Egy profi focistának, ha lecserélik, jogában áll idegeskedni. Játszani akar és nyerni akar. Ez az egészséges hozzáállás. Megesik, hogy a lecserélt játékos idegességében hisztizni kezd, nem fog kezet az edzőjével, de nem tagadja meg annak döntését. Akkor sem, ha nem ért vele egyet.

Azt azonban fel kell fognia minden játékosnak, hogy a csapatát a csapata vezetőedzője vezeti – azért hívják így. Hogyha megtagadod az edződ döntését, a csapatodat tagadod meg. Hogyha nemet mondasz az edződ döntésére, azzal a csapatodnak fordítasz hátat és a társaidat köpöd szembe, a saját rajongóidat árulod el.

Kepa joggal érezhette azt, hogy neki kell védenie ebben a párbajban, és szintén jogában áll nem egyetérteni edzője döntésével. Nem tagadhatja viszont meg a döntést, hiszen nem ő a vezetőedző. Ő csak a második legdrágább kapus a futball történelmében.

Egységben az erő

Kepa a meccs hőse akart lenni, ezért nem volt hajlandó levonulni a pályáról és átadni helyét a nála sokkal többet látott, büntető-gyilkos Caballerónak. Úgy érezte, jár neki 120 perc játék után még egy kicsi a reflektorfényből.

Abba azonban nem gondolt bele, hogy a labdarúgásnak nevezett valami az továbbra is egy csapatsport. Lehetsz Messi is vagy Ronaldo, ha az edző lecserél, te lemész. Csapatsportban nincs egyénieskedés. Vagy ha van, akkor kupa nincs, ez ilyen egyszerű.

A Chelsea vezetőedzője, játékosai, szurkolói mind a kupát választották volna.

Kepa azonban máshogy döntött.

Tetszett? Dobj ide egy lájkot:

Nézz be hozzánk minden nap a legfrissebb foci hírekért!

Hasonló cikkeink:

Szerzői jogok | Impresszum
Kezdőtizenegy.com